Alsace 12-16 September 2018

Alsace har sin egen speciella stil, både vad gäller viner, mat och arkitektur. Det är svårt att inte bli förälskad i detta vindistrikt där de pittoreska byarna ligger som ett pärlband längs ”route de vin”. Druvorna är många, vinstilarna likaså. Här finns allt från knastertorrt till sötaste sött. Det är viner som går förunderligt bra med det lokala köket. Som en riesling till choucrote, en gewurztraminer till munster, en pinot gris till gåslever.

Onsdag, 12 september — ankomst till Colmar
Ankomst till Colmar när du vill under dagen/kvällen och incheckning på vårt trestjärniga hotell, som ligger mycket centralt.
Hotellet ligger bara några minuterspromenad från i den charmiga stadsdelen La Petite Venise, lilla Venedig.
La Petite Venise är en del av “gamla stan” med kanaler som korsar fram och tillbaks, där det förr låg garverier och textilfärgare. Idag kan man ta en tur i en gondol på kanalerna (fast man kanske snarare skulle kalla dem flatbottnade båtar), eller man kan strosa längs kanalerna och de gamla gatorna. Det finns gott om vackra välbevarade korsvirkeshus, och massor med caféer och restauranger.
Kvällen är fri för ditt eget utforskande av Colmars gastronomi och kanske nattliv.

Flaskor som ligger och väntar i vinkällaren,
copyright BKWine Photography

 

Petite Venise med kanaler, korsvirkeshus och restauranger i Colmar, copyright BKWine Photography

 

Torsdag, 13 september — Dahlenheim, Turckheim, Ribeauvillé
Vår buss hämtar oss på morgonen vid hotellet. Vi åker norrut på den vackra route de vin, mot byar som Riquewihr, Ribeauvillé och Bergheim.

Ribeauvillé, byn och vingårdarna i Alsace,
copyright BKWine Photography


Hela Alsace är ju tryfferad med pittoreska och sagoboksliknande byar. En del stiftar vi bekantskap med under vår resa.
Vi besöker Melanie Pfister på Domaine Pfister i Dahlenheim, i norra delen av Alsace. Melanie tillhör de nya stjärnskotten i Alsace. Hon jobbar tillsammans med sin pappa på familjens egendom på 10 hektar. Mélanie är åttonde generationen vinodlare i familjen. De 10 hektaren är utspridda på över 40 olika lägen.

Vi drar oss sedan söderut igen för vår lunch som vi ska äta på Caveau du Vignerons i Turckheim, en liten restaurang som ägs av utmärkta Domaine Francois Baur. Till lunchen kommer vi att stifta bekantskap med ett antal av Baurs ekologiska viner, bl.a. några superba från grand cru-vingården Brand.

Vi åker sedan till Ribeauvillé och den välkända och ambitiösa Domaine Louis Sipp. Även denna egendom drivs ekologisk sedan några år tillbaka. Vi tittar på vingården med de nästan färdigmogna druvorna, vinkällaren och vi provar ett urval av egendomens många viner. Från provningsrummet har man fin utsikt över grand-cru-vingårdarna.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. Kvällen är ledig för avkoppling.

Byn Katzenthal med vingårdar i Alsace, copyright BKWine Photography

 

Fredag, 14 september — Riquewihr, Bergheim, Scherwiller
Idag stannar vi till i Riquewihr, den kanske mest pittoreska byn av dem alla. Staden har en fantastisk stadskärna som knappast har förändrats sedan 1600-talet.

En vingård i Mambourg Grand Cru, Sigolsheim, i Alsace,
copyright BKWine Photography


Vi besöker en av de större vinfirmorna i Alsace. Utbudet av viner är stort och man har några mycket fina lägen runt Riquewihr, bl a på Grand Cru:erna Schœnenbourg och Sporen.

Firman har 27 hektar runt byn och med den långa erfarenhet på flera hundra år som man har så vet man precis vilka druvor som trivs i vilka vingårdar. Källaren är ny och modern och här finns både stora ekfat, s k foudres och stål- och betongtankar. Olika viner jäser och lagras på olika sätt.

Besöket här ger oss en bra översikt över Alsace och en inblick i hur en stor kvalitetsfirma arbetar.

Vi äter lunch hos en trevlig egendom i Barr. Vi börjar med ett besök i källaren och sedan dukas det upp diverse läckerheter, både mat och vin. I sortimentet finns bl.a. några fina grand cru Kirchberg de Barr och en fyllig, ekfatslagrad pinot noir.

Vi fortsätter sedan ännu lite norrut till byn Scherwiller där Paul Dussourt på Domaine André Dussourt bl a kommer att inviga oss i den svåra konsten att göra vendange tardive, läckert söta viner från sent skördade druvor.

André Dussourt grundade egendomen 1964 och 1994 tog hans son Paul över verksamheten. År 2000 renoverade han källaren och satte in små rostfria tankar för att kunna jäsa små volymer.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Colmar och vårt hotell. Kvällen är fri, kanske dags för choucroute eller tarte flambée?

Ekfat i en vinkällare i Kaysersberg i Alsace, copyright BKWine Photography

 

Lördag, 15 september — Pfaffenheim och Eguisheim
Vår buss hämtar oss på hotellet för en dag som bland annat kommer att handla om ekologiska och biodynamiska viner. Vi kommer att lära oss mycket om hur man arbetar med det i vingården.

Takåsar med storkbo, Chateau St Ulrich, Ribeauvillé,
copyright BKWine Photography


Har du ännu inte sett några storkar så gäller det att lyfta blicken idag! Storken blir mer och mer synlig i Alsace och här finns också ett forskningscenter för återintroduktion av storken i naturen.

Vi besöker Domaine Humbrecht i Pfaffenheim där Pierre-Paul Humbrecht jobbar tillsammans med unge sonen Marc. Båda är lika passionerat intresserad av biodynamin och av att göra karaktärsfulla viner.

Vi äter lunch på gastronomisk restaurang i Eguisheim där vi bl.a. smakar foie gras tillagat på olika sätt och flera av traktens goda ostar.

På eftermiddagen besöker vi Barmès-Buecher i Wettolsheim, en mycket intressant familjeegendom som jobbar biodynamiskt och är både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. Familjen är mycket terroir-inriktad och på varje flaska anges vilken vingård druvorna kommer ifrån, Hengst, Pfersigberg, Herrenweg osv.

Under vårt sista besök passar vi på att få svar på alla frågor som återstår och sedan är det dags att åka tillbaka till Colmar.

Kvällen är fri för en sista utforskning av Colmars restauranger. Med tanke på dagens tema så kanske ett besök på vinbaren som specialiserar sig på ekologiskt, biodynamiskt och naturviner lockar?

Vingårdar och en by, Hatschbourg Grand Cru, i Alsace, copyright BKWine Photography


Söndag, 16 september — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Gewurztraminer i vingården, copyright BKWine Photography
 

Fakta om vinresan till Alsace
Datum: 12-16 september 2018
Pris per person: 12 300 SEK
Enkelrumstillägg: 1800 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på trestjärniga Hôtel Turenne i Colmar
Måltider enligt programmet:3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
Start- och slutpunkt: Colmar
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan


I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Colmar.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista anmälningsdatum”.
Sista bokningsdag: 1 juni 2018 Några få platser kvar. Boka NU!

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.