Apulien Södra Italien 24-28 Oktober 2018

Apulien, den långsmala italienska klacken, lockar med sol, hav, pittoreska fiskebyar, fantastiska barockstäder och, inte minst, kraftfulla och smakrika viner. Det har skett en veritabel kvalitetsrevolution de senaste 20 åren här i Apulien! Under resan stiftar vi bekantskap med Apuliens stolthet, druvan primitivo men även med andra druvor. Vi bor tre nätter i Lecce, en av Italiens mest spektakulära städer (och det vill inte säga lite), och njuter av södra Italiens härliga mat, och en natt i Bari; på två mycket eleganta hotell.

Onsdag 24 Oktober — Ankomst till Bari
Ankomst till Bari när du vill under dagen/kvällen och incheckning på vårt centralt belägna hotell, ett stenkast från vid strandpromenaden.

Dukat för middag på en liten restaurang i Lecce, copyright BKWine Photography

Bari, Apuliens ”huvudstad”, är en charmig stad med sina drygt 300 000 invånare och stora hamn. Det finns mycket att se och upptäcka: katedralen byggd på 1000-talet, sedan förstörd och återuppbyggd 1170 (!), fiskehamnen och den eleganta strandpromenaden, palatsliknande byggnader och smala gränder, kort sagt en salig blandning av syditaliensk kultur och historia.
Du checkar in på vårt fyrstjärninga hotell, Hotel Oriente****, inhyst i en klassisk i ett klassiskt italienskt palazzo i staden centrum och har sedan resten av dagen att utforska Bari.
Det finns gott om restauranger som visar upp den smakrika apuliska gastronomin, pasta (orecchiette, recchietelle, strascinate, chiancarelle, cavatelli…), grönsaker olivolja osv. En originell variant är den friterade pastan!
Fri kväll för en kvällspromenad i den gamla stadskärnan. En aperitivo på ett café och sen middag på en uteservering? Det kan mycket väl vara svenskt sommarvarmt här nere fortfarande även sent på hösten!

Katedralen i Lecce, copyright BKWine Photography

Torsdag 25 Oktober — Brindisi, Gioia del Colli, till Lecce
Vi sätter oss i bussen efter frukost och åker söderut . Det är i södra delen av Apulien som den mest anmärkningsvärda kvalitetsutvecklingen har skett de senaste åren.

Ett glas primitivo di Mandúria till lunch, copyright BKWine Photography

Trots heta sommartemperaturer trivs vinrankorna bra tack vare vindarna som kommer in från två håll, från Adriatiska havet i öster och Joniska havet i väster. Druvsorterna man använder är också speciellt tåliga mot värme.
Vi åker igenom en natur som tidvis är karg och där man framför allt odlar vinrankor och gamla knotiga olivträd. 40 % av Italiens olivolja kommer från Apulien så olivträden är många. Men vi ser också stora grönsaksodlingar och sädesfält. Apulien förser resten av landet med enorma mängder färska grönsaker och durumvete till pasta.
Kalksten är den jordmån som dominerar i Apulien. Här och där ser vi, bland olivlundar och mandelträd, fina små vitkalkade bostadshus.
Vi börjar dagen med ett besök i inlandet, nära staden Martina Franca. Tenute Girolamo är en familjefirma med 50 hektar som startade sin verksamhet år 2000.
Tenute Girolamo gör flera intressanta primitivo i olika stilar, med eller utan eklagring. Vinodlingarna finns på runt 400 meters höjd. Detta gör att temperaturen sjunker en del på natten och på så vis bevaras syran lättare i vinet.

Primitivo kommer in från skörden, copyright BKWine Photography

Familjen storsatsar på kvalitet, vilket bl a innebär att man har ökat planteringstätheten i vingården, ibland till hela 12 000 plantor per hektar.
Vi drar oss sedan ut mot kusten. Vi stannar till och äter en god lunch där vi får en första introduktion i maten från Apulien och hur den passar till de lokala vinerna.
Efter lunch besöker vi vingården Tenute Rubino. Egendomen har 200 hektar utspridda på fyra olika egendomar, alla nära staden Brindisi.
Den stora druvan här är negroamaro som får olika uttryck beroende på var på den stora egendomen som druvorna är planterade. Här finns nämligen en mängd olika mikroklimat. Vita viner är ganska ovanliga i Apulien, 80 % är rött, men Rubino lyckas bra även med sina vita viner med druvor som vermentino och malvasia bianco.
Tidig kväll checkar vi in på vårt hotell i den fina staden Lecce. Vi bor på ett 4-stjärnigt hotell mitt i hjärtat av gamla stan, Suite Hotel Santa Chiara****, ett nyrenoverat boutiquehotell mitt inne i gamla stan, med alla sevärdheter precis runt hörnet.
Kvällen är ledig. Två steg utanför hotellporten och du är mitt inne i den fantastiska gamla stadskärnan.

Massor med ekfat i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Fredag 26 Oktober — Salento
Bussen hämtar oss på morgonen vid hotellet. Idag ska vi bege oss till vindistriktet Salento.

Utsikt över landskapet i Apulien, copyright BKWine Photography

Salento är området runt Lecce. Här dominerar negroamaro. Det är riktigt, riktigt varmt under växtsäsongen. Lyckligtvis har man en jordmån som lyckas bevara syra och friskhet i vinerna. Och man har en hög andel gamla vinrankor, ofta över 90 år gamla, med långa rötter.
Ibland skördas druvorna extra sent och det förekommer också att man torkar druvorna innan pressningen. Vinet får då en hel del likheter med en amarone.
Vi gör tre intressanta besök här, runt staden Salice Salentino. Vi besöker bl a Conti Zecca, en familj med anor från 1500-talets Neapel. Idag är det tre bröder som sköter om familjens 325 hektar.
Druvorna är negroamaro och primitivo men också cabernet sauvignon, malvasia och aglianico, druvan från Basilicata som här ger ett mycket bra, elegant och smakrikt vin.

Stora botti och små ekfat i vinkällare, copyright BKWine Photography

När det börjar närma sig lunchtid beger vi oss till det imponerande Castello Monaci. Slottet, som även producerar vin, är från 1400-talet och ser ut som en uråldrig riddarborg. Lunchen på kastellet blir ett urval av apuliska specialiteter presenterade tillsammans med egendomens viner.
Här klarar druvorna värmen bra, med lite hjälp av konstbevattning. Vinerna har både elegans och stramhet.
På eftermiddagen hinner vi med ytterligare ett vingårdsbesök.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Lecce. Fri kväll.
Lecce är nog en av Italiens ståtligaste städer. Den gamla stadskärnan är fylld med barockpalats och kyrkor. Katedralen är imponerande. Allt är otroligt välbevarat och med behagligt få turister konstigt nog! Bland de trånga gränderna finns förstås många små restauranger, både tjusiga lyxkrogar och enkla vinbarer.

Slottet på Castello Monaci, copyright BKWine Photography

Lördag 27 Oktober — Manduria
Idag besöker vi primitivos högborg, Manduria. Det blir en kort färd i bussen från Lecce på morgonen.

Flaskor vilar i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Primitivo fick sitt genombrott i vinvärlden på 1990-talet. Till en början handlade det mest om enkla och drickvänliga viner. Sedan uppdagades det att primitivo och kaliforniska zinfandel härstammar från samma druva.
Primitivo steg i graderna och började betraktas som en kvalitetsdruva och på den vägen är det. Rätt behandlad ger primitivo fantastiska viner med sydligt varma frukttoner.
Vi besöker bl a familjen Attanasio med pappa Giuseppe i spetsen. Han driver den lilla egendomen med sin fru och två söner. Sträng gallring av druvorna borgar för hög kvalitet. Här görs primitivo i olika varianter, flera av dem prisbelönta.
Vi äter lunch på vingården Masseria Le Fabriche, 20 minuter från Manduria. Restaurangen ligger fint, mitt bland vinrankorna. Det gamla gårdshuset har renoverats fint med en del modernt designade detaljer.

Folkvimmel på gatan i en liten stad i Apulien, copyright BKWine Photography

Vi äter en imponerande lunch med många lokala specialiteter. Vi börjar med deras goda hembakade bröd och lokala oliver, fortsätter med fyllda zucchini, fyllda aubergine, peperoni fritti, potatis- och pecorino-paj, lokala grönsaker, puré på bondbönor med mera. Sedan kommer kalvköttet och vi avslutar med frukt.
Behåll lite plats för de fantastiska mandelkakorna som kommer på slutet! En riktigt typisk lunch i Apulien. Gårdens viner kommer att smaka utmärkt till.
Gården drivs av en mycket ambitiös kvinna som drivit upp denna gård till en av de främsta i området. Familjen var inte riktigt med på att en dotter skulle driva en vingård. Inte så vanligt så här lång söder ut. Men hon hade bestämt sig. Och stor framgång har det blivit!
Vi hinner med ett sista eftermiddagsbesök på ytterligare en vingård i Manduria.
Sen eftermiddag är vi åter i Lecce, denna söderns pärla i Italien.
Fri kväll. En sista promenad på de slingriga gatorna med tusenåriga gatstenar? En titt på den romerska arenan på stora torget? Ytterligare en vinbar och så avslutning på någon av stadens mysiga restauranger?

Apuliska kakor med citron och choklad, copyright BKWine Photography

Söndag 28 Oktober — Hemfärd
Efter en tidig frukost på hotellet i Lecce åker vi upp till Bari. Vi lämnar dig på flygplatsen i tid för flyget. Men det är ingen dum idé att stanna några dagar extra i Bari! I så fall lämnar vi av dig inne i stan.

Reservation för eventuella ändringar.

Lunchen avslutad, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Apulien, Italiens klack
Datum: 24-28 Oktober 2018
Pris: 12 900 SEK
Enkelrumstillägg: 1300 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost:1 natt i Bari, på 4-stjärnigt hotell, Hotel Oriente****
3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Lecce, Suite Hotel Santa Chiara****
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska flerrätters-luncher med regionala specialiteter, inklusive viner, på vingård eller på restaurang
Start- och slutpunkt: Bari
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan


I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Bari.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista anmälningsdatum”.
Sista bokningsdag: 15 juli 2018 Några få platser kvar. Boka NU!

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.