Dourodalen Portugal 24-28 Oktober 2018

En lyxig vinresa med spektakulära vyer. Vinvärlden har många kända floder. Men Douro i Portugal är den magnifikaste av dem alla! Landskapet är dramatiskt vackert och druvorna växer på halsbrytande branta sluttningar. Vi bor två nätter i Porto och två nätter inne i dalen, nära vingårdarna. Under resan stiftar vi bekantskap både med de klassiska portvinerna och med de moderna bordsvinerna av mycket hög kvalitet.

Onsdag 24 Oktober — Ankomst Porto
Ankomst till Porto (läs mer om Porto i artikeln på länken) när det passar dig och incheckning på vårt centralt belägna hotell.

En båt på Dourofloden vid kaj i Porto, copyright BKWine Photography

När du anländer till Porto checker du in på vårt mycket centralt belägna, eleganta fyrstjärniga Hotel Carris Porto Ribeira****. Det ligger ”gamla stan” precis intill den gamla hamnen med massor med restauranger och barer inom gångavstånd.
Passa på att gå den korta promenaden ner till floden och titta över mot Vila Nova de Gaia, där de stora portvinshusen har sina lager.
Med stora skyltar annonserar de sin närvaro: Taylor’s, Sandeman, Dow’s, Ferreira, Croft, Ramos Pinto osv.
På floden kan du beundra de traditionella båtarna för transporten av portvinerna, barcos rabelos. Numera ligger de dock för det mesta förankrade.
Längs strandpromenaden finns det gott om trevliga caféer och vill du över till Vila Nova de Gaia-sidan tar du den smäckra dubbelbron, med Eiffel-inspirerad design.
Fri kväll. En av stadens allra bästa restauranger ligger bara en kort promenad från vårt hotell. Kanske kan vara en bra början på resan?

Dom Luis I-bron från Cais da Ribeira i Porto, Na Sra da Serra do Pilar klostrer i Vila Nova de Gaia, copyright BKWine Photography

Torsdag 25 Oktober — Mellan Pinhao och Regua
På morgonen hämtar vår buss oss vid hotellet och vi börjar vår resa längs floden. Vägen tar oss över bergen och ner i dalen.

En vinanläggning på toppen av ett berg mitt i vingården, copyright BKWine Photography

Vägen längs Douro-floden är långsam och slingrande och för att snabbt komma en bit på väg så tar vi först motorvägen till Vila Real och Peso da Regua. Därifrån slingrar vi oss i lite långsammare tempo upp mot Alto Douro, hjärtat av vindistriktet, som också är på UNESCO:s lista över världskulturarvet.
Vi kommer under dagen att besöka några högklassiga producenter som de senaste åren investerat mycket i sina anläggningar för att, förutom portvin, kunna producera bordsviner i toppklass.
Ofta jäser musten som ska bli portvin i lagares, de traditionella låga stenkaren. Ibland är de utrustade med robotpigeage, alltså mekaniska fötter som helt och hållet härmar mänsklig fottrampning av druvorna. Dock finns det många i området som fortfarande fottrampar sina druvor!
Vi börjar med att besöka Quinta de Tedo, som ägs av fransmannen Vincent Bouchard (från familjen Bouchard Père & Fils i Beaune) och hans amerikanska fru Kay. 1992 köpte de den 250 år gamla egendomen med tillhörande 14 hektar vingårdar.

Gamla ekfat för lagring i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Efter ett intressant besök och provning äter vi en god lunch med flera portugisiska rätter på quintan. Vi dricker naturligtvis egendomens viner till och vi får också smaka deras egen, mycket goda olivolja.
Efter lunch besöker vi en quinta som ägs av en av de stora portvinsfirmorna. Det blir en stor kontrast till lilla Quinta do Tedo.
Dimensionen är en helt annan, men landskapet och vingårdarna runt denna quinta är lika osannolikt spektakulära.
Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell, trevliga Hotel Folgosa Douro i Folgosa som ligger fint längs floden. Här ska vi bo i två nätter.
Lite ledig tid innan vi ses för vår gemensamma middag i traditionell stil i hotellets restaurang. Det blir givetvis även en del goda viner under kvällen!

Utsikt i Dourodalen från Quinta do Tedo, copyright BKWine Photography

Fredag 26 Oktober — Långt upp mot övre Douro
Efter frukost fortsätter vi vår färd längs den vackra vinfloden. Vi börjar med en vindlande resa upp på höjderna längs floden en bit öster ut mot Spanien.

Dukat för lunch och vinprovning, copyright BKWine Photography

På morgonen åker vi mot São João da Pesqueira där vi ska besöka Quinta da Sra. do Rosário, kanske mer känt som Quevedo Wines. Oscar Quevedo och hans familj har 100 hektar vinrankor i regionerna Cima-Corgo och Douro Superior.
Vägen till São João da Pesqueira vindlar sig upp så att man greppar hårt om stolsitsen. Vi kommer att ha en svindlande utsikt över vingårdsterrasser.
Quevedo Wines gör både röda bordsviner och portvin, bl a en mycket fin tawny. Oscar började sin karriär i finansbranschen i Madrid och Genève men har sedan några år tillbaks tagit över ansvaret för familjefirman tillsammans med sin syster som är vinmakaren.
Oscar har gjort namnet Quevedo känt för många vinälskare världen över, inte minst tack vare hans talang för att berätta om sina viner via ”sociala nätverk”.
Vi äter lunch i den närliggande staden Ervedosa. Här finns en mycket trevlig krog med en formidabel vinlista så vi passar på att prova lite olika viner till lunchen.
Vi stannar kvar i Ervedosa för vårt eftermiddagsbesök som blir hos en franskägd bodega med toppmodern vinkällare och en hisnande vacker utsikt.
Sen eftermiddag är vi åter på hotellet och vi har tid till en stunds avkoppling innan det är dags för vår gemensamma middag.
På kvällen äter vi middag på Restaurant DOC, den mest omtalade restaurangen i regionen och en av hela Portugals bästa restauranger. Kocken och ägaren Rui Paula har blivit mycket uppmärksammad. Vi äter en avsmakningsmeny med spännande portugisisk mat i modern tappning, med olika viner till varje rätt. Restaurangen ligger mitt emot hotellet på en terrass ut över floden.

Branta terasser ner mot floden, copyright BKWine Photography

Lördag 27 Oktober — Tradition och modernt i Dourodalen
Vi lämnar vårt hotell på morgonen och börjar sakta vår återfärd till Porto. Man får aldrig ha bråttom hår i Dourodalen!

Dourodalen med terrasserade vingårdar och byn Pinhao

Vi åker från Pinhão mot den lilla byn Vale de Mendiz. Mendiz är en liten biflod som ansluter till Douro precis i Pinhão. Här vi ska besöka en familjefirma som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Här fottrampas fortfarande druvorna i traditionella lagars.
Därefter åker vi tillbaka mot Regua. Vårt sista besök under resan blir hos Quinta Senhora da Graça. Detta är en liten familjeegendom utanför byn Lobrigos, nära Regua.
Här har vi en härlig utsikt över floden och en del mycket gamla vinrankor, över 80 år. Vasco, ägaren och vinmakaren, och hans pappa tar emot oss. Efter ett kort besök och en liten vinprovning sätter vi oss till bords och Vascos mamma kommer att servera oss en typisk portugisisk, hemlagad, lunch.
Lunchen här drar ofta ut på tiden så när vi är klara är det dags att börja återfärden till Porto.

Höstfärger i vingårdens branta terrasser

På vägen tillbaks passerar vi återigen bergskedjan som skyddar övre Dourodalen från de svala havsvindarna och ger portvinsdalen sitt mycket speciella klimat, med ibland överväldigande heta somrar.
Övre Douro var länge mycket isolerat och det kunde ta många timmar att ta sig dit från Porto, men idag finns en nybyggd motorväg.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Porto för en sista övernattning på Hotel Carris Porto Ribeira.
Fri kväll för fortsatta upptäckter av Porto. Vi rekommenderar gärna restauranger och vinbarer. En promenad längs med kajen? Över ”Eiffel”-bron till Vila Nova de Gaia? En liten tur ut till kusten (med spårvagn eller en långpromenad), eller fiskrestaurangerna uppe vid fiskmarknaden? Det finns många alternativ.

Utsikt över vingårdar och dalen i regn och sol, Dourodalen, copyright BKWine Photography

Söndag 28 Oktober — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Vinkällaren i Dourodalen, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan i Douro-dalen
Datum: 24-28 oktober 2018
Pris: 12 900 SEK
Enkelrumstillägg: 1950 SEK

I resans pris ingår:
4 nätter i dubbelrum, inklusive frukost:2 nätter i Porto på 4-stjärniga Hotel Carrís Porto Ribeira i Porto
2 nätter i Alto Douro på 3-stjärniga Hotel Folgosa i Folgosa
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner och portvin, hos vinproducenter eller lokal restaurang
1 gastronomisk flerrätters-middag med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner och portvin
1 lyxig gastronomisk avsmakningsmeny inklusive flera olika viner på Restaurant DOC, den mest omtalade restaurangen i regionen och en av Portugals bästa restauranger
Start- och slutpunkt: Porto
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Besöken görs på engelska
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Ni tar er själva till Porto.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka et passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500:-

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista bokningsdatum”.
Sista bokningsdag: 15 juli 2018, fåtal platser kvar

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.