Katalonien & Priorat 24-28 Oktober 2018

Att Kataloniens huvudstad Barcelona är en sprudlande stad med ett enormt utbud av intressant kultur, arkitektur och gastronomi är välkänt. Och vinerna från distrikten runt Barcelona står inte långt efter i ryktbarhet. Här finns den berömda cavan, som sprudlar även den. Här finns Priorat, ödsligt och kargt men med viner som nått kultstatus. Och mycket mer. Välkomna att lära känna en ny generation ambitiösa spanska vinodlare i en av Spaniens mest egensinniga regioner.

Onsdag 24 Oktober — Ankomst till Barcelona / Sitges
Ankomst till Sitges när du vill under dagen. Sitges ligger vid kusten strax söder om Barcelona. Incheckning på vårt fina, centralt belägna hotell.

Grillade sardiner, copyright BKWine Photography

Från järnvägsstationen Barcelona Sants eller från flygplatsen Barcelona El Prat tar man sig med taxi, buss eller tåg till Sitges. Det tar mellan 30 och 45 minuter. Vi skickar mer detaljerad information när du bokar resan.
När du kommit till Sitges checkar du in på vårt eleganta fyrstjärniga hotell, bara ett stenkast från stranden, Boutiqe Hotel & Spa MiM Sitges****. Kanske börjar du med en kaffe eller ett glas vin på deras takterras.
Staden har en vacker strandpromenad kantad av palmer och uteserveringar. På en klippa ligger katedralen. I den gamla stadskärnan myllrar det av restauranger och tapasbarer. Vårt hotell ligger bara någon minuts promenad från allt detta. Har vi tur är vädret som svensk sommar så här års. Medeltemperaturen i badvattnet är runt 20 C i oktober…
Fri kväll att utforska tapasbarer och restauranger. Glöm inte att du är i Spanien och att middagstiderna är sena. Ger desto mer tid för att utforska alla caféer!

En charmig gammal stad vid havet, copyright BKWine Photography

Torsdag 25 Oktober — Penedes
Efter frukost ger vi oss ut till vår väntande buss. Idag besöker vi vingårdar i Penedès, området närmast Barcelona.

En vinanläggning byggd i klassisk spansk modernista-stil, copyright BKWine Photography

Här finns en stor variation av viner, från mousserande och aromatiska vita, till riktigt kraftfulla röda. Hemligheten är att olika druvor planteras på olika höjd beroende på vilken sorts temperatur de trivs i. Kända internationella druvsorter samsas här med lokala druvor av bra kvalitet, som cava-druvorna parellada, macabeo och xarel-lo.
Vi börjar med ett besök på ekologiska Mas Comtal i byn Avinyonet del Penedès. Detta är en innovativ egendom på 40 hektar utspridda på en mängd olika vingårdsplättar. Det betyder stor variation vad gäller jordmån. Här odlas xarel-lo, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon.  Både havet och de närliggande bergen påverkar vinerna och ger komplexitet.
Därefter blir det besök och lunch hos Mas Rodo Vitivinicola i byn San Joan de Medior. Mas Rodo är en liten vinproducent (ett s.k. “boutique winery“) som på senare år höjts till skyarna av många vinkritiker. Vi börjar med en vinprovning och äter sedan en god lunch.
Eftermiddagen spenderar vi oss Gerard Jané Úbeda och hans egendom Jané Ventura i El Vendrell. Detta är en familjeägd egendom i Baix Penedès med anor tillbaka till 1914. Gerard är önolog och fjärde generationen vinmakare.
Sen eftermiddag är vi åter i Sitges. Fri kväll för egna upptäckter ibland stadens gamla gränder.

Ekfat i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Fredag 26 Oktober — Priorat
Idag beger vi oss till Priorato, eller Priorat som det heter på katalanska. Vindistriktet ligger uppe i bergen en bit söder ut.

En bergsby i Katalonien, klostret Scala Dei, copyright BKWine Photography

Priorato ligger lite undangömt uppe i bergen i regionen Tarragona, ungefär 80 kilometer från Barcelona.
Vinerna härifrån var länge kända som kraftiga, alkoholstarka, mörka och sträva, gjorda på garnacha och cariñena. Namnet kommer från klostret Priorato de Scala Dei (Guds Stege).
Klostret byggdes på 1100-talet efter det att en herdepojke berättat att han sett en ängel stiga ner från en himmelsk stege. Munkarna finns inte kvar, men väl lilla byn Scala Dei och en vinproducent med samma namn.
Sedan ett 20-tal år tillbaka har modern vinodlingsteknik blandat sig med den traditionella.
De huvudsakliga druvorna är fortfarande cariñena och grenache (garnacha) men de blandas friskt med cabernet sauvignon, merlot och syrah och i mindre utsträckning tempranillo. Frukten är intensiv och oftast mycket mogen.
Priorato är idag synonymt med mycket högklassiga viner. Idag kommer några av världens dyraste viner från dessa svårarbetade skiffersluttningar. Skiffern här kallas llicorella. Vingårdarna svalkas av med en havsbris kallad garbinada.
Vi besöker några av topproducenterna: Mas Igneus, Clos Figuera, Mas Martinet, Mas d’en Gil… Vi äter lunch i huvudorten Gratallops, en liten by mitt bland vinodlingarna. Här har producenten Clos Figuera en trevlig restaurang där vi kombinerar goda katalanska rätter med egendomens viner.
Tidig kväll är vi åter tillbaka i Sitges. Fri kväll. Om du fortfarande känner dig mätt och belåten efter lunchäventyret så kan vi rekommendera någon av stadens tapasbarer.

Vinrankor i en terrasserad vingård vid solnedgången, copyright BKWine Photography

Lördagen 27 Oktober — Penedes
Idag håller vi oss åter igen i Penedes. Det blir en djupdykning bland några av de bästa vinerna i regionen och cava från en mycket originell producent.

Flaskor stående i pupitres för att bli mousserande vin, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med ett intressant besök hos Parés Balta i Pacs del Penedes. Det är en gammal egendom, grundad redan 1790. Odling är ekologisk och vinrankorna växer på flera olika höjder över havet, från 170 meter upp till 750 meter.
Vingården har två kvinnliga vinmakare, Maria Elena och Marta, båda önologer och fruar till de båda ägarna Joan och Josep Cusine. Vi tar en tur i vingården innan det blir dags för källaren och en intressant vinprovning.
De arbetar helt ekologiskt och gör både stilla viner och cava av mycket hög kvalitet.
Lunch blir en härlig tapas-lunch (många tapas!).
Sedan är det dags för (mer) cava! Vi ska besöka cava-producenten Recaredo i Sant Sadurní d’Anoia. Denna familjefirma har höga ambitioner och de tänker lite annorlunda än alla andra. Även denna producent är ekologisk och dessutom biodynamisk. Ett utmärkt tillfälle att ställa frågor och förstå mer om denna annorlunda odlingsfilosofi.
Vad som kanske är ännu mer speciellt är att alla deras cava görs utan dosage, alltså utan något tillsatt socker. De är med andra ord brut natur. Och alla är årgångsbetecknade. De får lång lagring på sin fällning, så de är både torra och komplexa.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Sitges. Fri kväll för att njuta av Sitges. Gå upp till hotellets Sky Bar och njut av utsikten, den bästa i Sitges! Sedan kanske en promenad förbi den vackra kyrkan bort till ”den andra” stranden, som är lite lugnare än den mest berömda strandpromenaden.

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Söndag 28 Oktober — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Vinprovning på en vingård hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Katalonien & Priorat, Spanien
Datum: 24-28 Oktober 2018
Pris: 12 900 SEK
Enkelrumstillägg: 2500 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost:Fyrstjärnigt hotell i Sitges, Boutique Hotel & Spa MiM Sitges
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
Start- och slutpunkt: Sitges (nära Barcelona)
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själva till Sitges (nära Barcelona).
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

Sista bokningsdag: 15 juli 2018 Inga fler bokningar. Ta en titt på vinresan till Rioja!

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.