Languedoc-Roussillon 3-7 oktober 2018

Det händer spännande saker i Frankrikes sydligaste vinregioner just nu, i Languedoc-Roussillon! Denna upptäcktsresa i Languedoc tar dig med till några av de mest kvalitetsmedvetna vinodlarna, vinproducenter som idag gör viner i världsklass, men fortfarande till rimliga priser. Languedoc är dessutom en av föregångarna för ekologiska. Du får se i detalj vad detta innebär. Languedoc har också ett mycket vackert landskap, med frikostigt med vilda kryddörter som karaktäriserar den lokala sydfranska gastronomin. Vi kommer att ha rikliga tillfällen att prova vinet och maten tillsammans.

Onsdag 3 Oktober  — Ankomst Montpellier
Ankomst till Montpellier och incheckning på vårt centralt belägna trestjärniga hotell. Hotellet ligger i Antigone, den stadsdel som är designad av Ricardo Bofill. Gamla stan ligger bara tio minuter bort.

Ostronodling med ostronbankar, copyright BKWine Photography

Montpellier har en av de finaste bevarade gamla stadskärnorna i Frankrike. Man kan strosa länge längs smala gator och hitta undangömda, vackra kyrkor och små torg med uteserveringar.
Lyfter man blicken på de trånga gatorna upp mot husfasaderna ser man ofta att man omges av pampiga 1600- och 1700-talspalats.
Den gamla stadskärnan är nästan fri från biltrafik. Där finns många restauranger och bistroer. På senare tid har det även dykt upp en del vinbarer. Runt om har man byggt moderna områden, t.ex. Antigone, och de moderna kvarteren runt det nya stadshuset.
Stanna till och ta ett glas Picpoul de Pinet (gjort på druvan piquepoul!), det klassiska skaldjursvinet, till aperitif innan du hittar en trevlig middagsrestaurang. Vi har många tips!

En katedral i skymningen längs med floden, copyright BKWine Photography

Torsdag 4 Oktober — Languedoc runt Terrasses du Larzac, vid Montpeyroux
Vår buss hämtar oss på morgonen strax intill hotellet i Montpellier. Vi åker västerut mot det distrikt som kallas Terrasses du Larzac.

Vinprovning i provningsrummet på vingården, copyright BKWine Photography

Terrasses du Larzac omfattar kända vinbyar som Aniane (med pionjären Mas de Daumas Gassac, som nu kanske tappat lite i konkurrens med andra nykomlingar), Montpeyroux och Jonquières. Terrasses du Larzac har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren i och med att det fick en egen AOC/AOP.
Här finns en mängd intressanta och ambitiösa producenter som strävar efter att få fram fin terroir-karaktär på sina viner.
Den välutbildade nya generationen vinodlare kombinerar ofta traditionella druvsorter och mycket manuellt arbete i vingården med modern teknik.
När man pratar om att vara ekologisk tänker man kanske framför allt på arbetet ute i vingården men för de flesta ekologiska odlare är det viktigt att vara sparsam både med tillsatserna till vinet och med de olika tekniska ingrepp som man utsätter vinet för i vinkällaren.

Vinflaskor som åldras långsamt i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Efter vårt förmiddagsbesök beger vi oss till vårt lunchbesök som blir hos en trevlig vinodlarfamilj som har en vingård med ett fantastiskt läge, mitt bland vinrankor och bland vilda kryddörter som timjan, salvia och rosmarin, det som kallas garrigue i Languedoc och som ofta återfinns i doften i vinerna..
Efter lunchen blir det ännu ett besök på en vingård.
Sedan åker vi till Pezenas och checkar in på vårt trevliga och läckert designade hotell, Hotel Garrigae Distillerie de Pézenas, ett gammalt destilleri som byggts om till hotell, med lugnt läge även fast det är mitt i stan.
Pézenas är en charmig liten stad med många restauranger och barer. Även många små antikvitetsbutiker och historiska byggnader gömmer sig i de smala gränderna.
Kvällen är sedan fri för att strosa i denna trevliga stad.

En gammal vinkällare med vin som långsamt åldras på ekfat, copyright BKWine Photography

Fredag 5 Oktober — Corbières
Efter frukost sätter vi oss i vår buss som tar oss sydväst, till Corbières. Vi passerar Beziers och Narbonne och därefter slingrar sig vägarna fram.

Snötäckta bergstoppar bortom vingården, copyright BKWine Photography

Vi passerar små byar, ofta med en gammal fin kyrka och det obligatoriska vinkooperativet. Men här finns också många dynamiska producenter, som satsar mycket på kvalitet, marknadsföring och export av sina viner.
Vi besöker odlare som tar tillvara den traditionella karaktären av vinerna från området med viner gjorda med carignan och grenache, druvor som trivs i det torra och heta klimatet. Ibland med lite moderna inslag, som lagring på små ekfat, utan att förstöra den lokala karaktären.
Under lunchen får vi bl.a. smaka traktens goda charkuterier och ostar men det kommer att dukas upp mycket mer än så!
Tidig kväll vi tillbaka på hotellet.
Kvällen är fri. Kanske dags att prova stadens stora specialitet, Les Petits Pâtés de Pézenas, små köttpajer fyllda med kryddigt lammkött, farinsocker och skal från inlagda citroner. Ganska originell smak, men gott.

Lunch på vingården med vinprovning, copyright BKWine Photography

Lördag 6 Oktober — Minervois och Faugères
Denna dag ägnar vi huvudsakligen åt de mycket intressanta appellationerna Minervois och Faugères.

Vinmakaren i sin fatlagringskällare, copyright BKWine Photography

Det finns idag många intressanta egendomar i Minervois. Pionjärerna som ledde kvalitetsutvecklingen på 1970- och 1980-talen – som Domaine Villerambert Julien, Château Coupe Rose, Château Tour Boisée – har fått sällskap av en ny generation vinmakare som tagit över efter sina föräldrar.
Här finns också nyinflyttade från andra delar av Frankrike eller Europa, som parisaren Jean-Baptiste Senat och engelsmannen Graham Nutter på Chateau St Jacques d’Albas.
Även i Faugères finns många nyinflyttade som har tillfört dynamism till distriktet. Faugères är en liten appellation men här finns idag mycket vinodlartalang. Det kommer vi att märka när vi provar de högklassiga vinerna.
Vi äter en god lunch hos Graham Nutter på Chateau St Jacques d’Albas. Har vi tur blir det hans goda paëlla.
Sen eftermiddag är vi tillbaka i Pézenas. Kvällen är fri för att göra ytterligare upptäckter i denna lilla stad. Eller kanske stannar du kvar och äter middag i hotellets trevliga restaurang.

Ekfat i vinkällaren och en provpipett, copyright BKWine Photography

Söndag 7 Oktober — Hemfärd
Efter frukost packar vi in vårt bagage i bussen och åker mot Montpellier, en resa på en knapp timme. Vi lämnar av dig antingen på flygplatsen eller på järnvägsstationen.
Reservation för eventuella ändringar.

En vindlande väg i vingårdarna, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Languedoc
Datum: 3-7 Oktober 2018
Pris: 12 300 SEK
Enkelrumstillägg: 1700 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell, 3-stjärniga:1 natt i Montpellier på trestjärniga Hotel Kyriad Montpellier Centre Antigone
3 nätter i Narbonne Pézenas på fyrstjärniga Hotel La Distillerie de Pezenas
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska franska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
Start- och slutpunkt: Montpellier
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Montpellier.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

Sista bokningsdag: 15 Juni 2018 Några få platser kvar. Boka NU!

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.