Loire 10-14 Oktober 2018

Loire är Frankrikes längsta flod och en av världens mest kända vinfloder. Under den här resan sätter vi oss på bussen i Paris och åker ner till Sancerre och sedan vidare mot Touraine där vi har distrikt som Vouvray, Chinon och Bourgueil. Under resan kommer du att upptäcka en stor del av Loire-dalen. Här finns eleganta viner som passar bra ihop med traktens graciösa renässansslott.

Onsdag 10 Oktober — Ankomst till Paris
Klockan 15.00 avgår vår buss från Gare de Lyon, en av de stora järnvägsstationerna, i 12e arrondissementet i Paris.

Dags för lunch i Loire, copyright BKWine Photography

Vi åker rakt söderut och efter cirka två och en halv timme anländer vi till Sancerre, en charmig lite stad, helt präglad av sitt läge i denna världsberömda vinregion.
Staden ligger på en kulle med milsvid utsikt. Här fanns bosättningar redan under romartiden.
Vi checkar in på vårt trestjärniga Hôtel Panoramic, som gör skäl för sitt namn genom sin fantastiska utsikt över vingårdarna.
Nu finns det tid för en promenad i staden, kanske en kaffe eller ett glas vin.
Lite senare träffas vi för en gemensam välkomstmiddag på Restaurant La Tour, en kort promenad från hotellet. La Tour är en välkänd gastronomisk restaurang med en stjärna i Guide Michelin.

Hustak och vingårdar i Sancerre, Loire, copyright BKWine Photography

Torsdag 11 Oktober — Sancerre
Vi packar in vårt bagage i bussen och ger oss ut på upptäcktsfärd i vingårdarna i Sancerre för att mot slutet av dagen ta oss nedströms längs Loire.

Vingårdar nedanför byn Sancerre, Loire, copyright BKWine Photography

Appellationen Sancerre har 3000 hektar vinodlingar. Det mesta är vitt, men det finns även lite rött och rosé. Dagens besök kommer att visa sauvignon blanc-druvans mångsidighet. Den kan t ex ibland vara förvånansvärt lagringsduglig, vilket man inte alltid tänker på. Vi kommer också att ha tillfälle att smaka de sällsynta röda vinerna, gjorda på pinot noir.
Vi går även ut i vingårdarna och titta närmare på vinrankorna. Skörden är kanske i full gång eller precis avslutad. Det betyder mycket aktiviteter, på fältet och inne i källarna.
Vi besöker den välrenommerade Domaine Henri Bourgeois i lilla byn Chavignol. Provningen efter besöket kommer att visa exempel på sauvignon blanc-druvans mångsidighet. Den kan t ex ibland vara förvånansvärt lagringsduglig. Vi får även tillfället att ta en promenad i vingården för att inspektera vinrankorna och förundras över de förvånansvärt branta sluttningarna.

Flaskor i en källare i Vouvray, Loire, copyright BKWine Photography

Vi äter en liten trerätterslunch i samma by på trevliga Restaurant La Côte des Monts Damnés. Chavignol är känd för sin runda lilla getost, le crottin de chavignol och den kommer vi att få smaka. Restaurangen drivs av kocken Jean-Marc Bourgeois, naturligtvis släkt med vinfamiljen.
Efter ytterligare ett besök på eftermiddagen sätter vi oss i bussen igen och ger oss av mot Tours.
Färden går genom ett vackert öppet landskap. Här finns en del av de slott som Loire-dalen är så känd för men även små byar som tillverkar goda getostar, en stor Loire-specialitet. Resan till Tours kommer att ta cirka 2 ½ timme.
Vid 19-tiden checkar vi in på vårt hotell i centrala Tours fyrstjärniga Hôtel Oceania L’Univers****. Det ligger mycket centralt, en stenkast från gamla stan och från katedralen.
Kvällen är ledig för att utforska Tours och leta efter en trevlig restaurang. Vi har bra tips!

Pilgrimsmusslor, coquilles st jacques, Loire, copyright BKWine Photography

Fredag 12 Oktober — Vouvray
Idag besöker vi de två kända vitvinsdistrikten Vouvray och Montlouis-sur-Loire. De ligger strax öster om Tours, på var sin sida om floden.

En eftermiddag med ett glas vin i Sancerre, Loire, copyright BKWine Photography

Vi tar en liten omväg till vårt morgonbesök för att ta en titt på slottet i Amboise. Det var i Amboise som Leonardo da Vinci bodde sina sista år och också här som han dog.
Vårt morgonbesök blir hos en ekologisk producent som, precis som de flesta här i Vouvray, gör både knastertorra, halvsöta, söta och mousserande viner. Allt på samma druva, chenin blanc, en av vinvärldens mest mångfacetterade druvor.
De söta chenin blanc-vinerna är fantastiska men det är de torra som är riktigt fascinerande. Tycker vi. Och produktionen av torr chenin ökar för varje år.
Vi åker ner mot floden igen. Vi ska äta lunch på tjusiga Restaurant Les Hautes Roches med fin utsikt över floden. Kocken kommer från Bretagne men är även förtjust i lokala Loire-produkter. Vi äter en lyxig 4-rätterslunch. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin.

Chenin blanc-druvor i Loire, copyright BKWine Photography

Vi avslutar dagen med ett besök i samma by som restaurangen. Det blir hos en av de mer välkända producenterna, en egendom som grundades i slutet av 1800-talet. Deras troglodyt-källare – en grotta – är väl värd att titta på. Den började grävas ut ur kalkstenen på 1000-talet och är en av de största i Vouvray.
Vi lär oss mer om framställningen och vi får en spännande provning. Karaktären på vinerna varierar beroende på om vinrankorna växer i kalkstensjorden eller i en mer sandig och grusig jord.
Sen eftermiddag är vi tillbaka i Tours. Kvällen är ledig. Innan middagen kanske du går och tittar på den pampiga katedralen Saint Gatien, en kort promenad från hotellet. Går du istället på andra hållet kommer du till Vieux Tours, gamla stan med fina medeltidshus och det trevliga torget Place Plumerau med korsvirkeshus och en mängd uteserveringar.

En källare i Vouvray, Loire, copyright BKWine Photography

Lördagen 13 Oktober — Chinon, Bourgueil
Touraines stora blå druva är cabernet franc och den stiftar vi bekantskap med idag. Jordmånen varierar men här finns mycket av regionens speciella kalksten, kallad tuffeau.

Mogen cabernet franc i Bourgueil, Loire, copyright BKWine Photography

Några av de bästa producenterna i Touraine har fått oss att inse hur gott det kan vara med cabernet franc, denna druva som ibland blir lite styvmoderligt behandlad.
Många tror att den inte är kapabel att åstadkomma några högklassiga viner. Men visst är den det. Och druvans popularitet har växt enormt de senaste åren, i många olika länder.
Efter frukost åker vi mot den lilla byn Saint-Germain-sur-Vienne.
På vägen dit tar vi en liten omväg och passerar staden Chinon. Vi stannar till och beundrar det gamla 1300-tals slottet som blickar ner över staden.
Chinon ligger vid floden Vienne, en av Loires många bifloder. Slottet är numera en ruin men ändå ståtlig. Både Henrik II av England och hans son Richard Lejonhjärta har bott här.

Vingård i Sancerre, Loire, i solnedgången, copyright BKWine Photography

Vårt första besök för dagen blir ett magnifikt (vin)slott som drivs med stor framåtanda av en ny generation. Egendomen gör rött från cabernet franc och vitt från chenin blanc och dessutom mousserande och rosé. Genom sina tre olika cabernet franc-viner vill vinmakaren visa hur jordmån och tillverkning påverkar druvans egenskaper. En cabernet franc kan vara lätt och bärig men också lagringsduglig och komplex.
Vi stannar kvar och äter lunch på denna fina egendom. Det blir en flerrätters-meny med en del lokala specialiteter. Slottets olika viner kommer att passa utmärkt till.
På eftermiddagen åker vi över Loire och då hamnar vi i appellationen Bourgueil. Här kommer vi att besöka en familjeegendom med runt 18 hektar och en mycket fin gammal källare. Gamla vinrankor, vissa över 100 år, borgar för fin kvalitet.
Sen eftermiddag är vi tillbaka i Tours. Kvällen är ledig för att ytterligare insupa atmosfären i gamla stan och kanske ett eller annat glas vin. Här finns ett imponerande utbud av olika restauranger, allt från enkelt brasserie till högklassiga franska stjärnkrogar med mat i internationell toppklass.

Chateau de Chamboureau, Anjou, Loire, copyright BKWine Photography

Söndag 14 Oktober — Hemresa
Efter frukost åker vi tillbaka till Paris. Resan tar runt tre timmar och vi anländer senast klockan 13.00.

Reservation för eventuella ändringar.

Ett av många vackra Loire-slott, Saumur, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Loire-dalen
Datum: 10-14 Oktober 2018
Pris per person: 14 200 SEK
Enkelrumstillägg: 2700 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra tre- och fyrstjärniga medelklasshotell:
1 natt i Sancerre på trestjärniga Hôtel Panoramic***
3 nätter i Tours på fyrstjärniga Hôtel Oceania L’Univers****
Måltider enligt programmet: 1 gastronomisk och lyxig flerrätters-middag, inklusive flera olika viner, på enstjärnig Michelin-restaurang
1 gastronomisk och flerrätters lunch, inklusive flera olika viner, på enstjärnig Michelin-restaurang
2 gastronomiska flerrätters-luncher, inklusive flera olika viner, en vinproducent eller lokal restaurang
Start- och slutpunkt: Paris
Buss Paris – Sancerre – Tours – Paris
Samtliga vingårdsbesök, 2-3 per dag, med omfattande privata vinprovningar av högklassig viner
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Paris och ansvarar för att vara på plats då bussen avgår från Paris.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista bokningsdatum”.
Sista bokningsdag: 1 juli 2018 Några få platser kvar. Boka nu!

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.