Matresa i Italien 17-21 Oktober 2018

Italien är ett fantastiskt matland. Här finns så mycket godsaker att vi tycker att Italien förtjänar en matresa. Visst kommer även vinet att finns med på denna resa men det är maten och den italienska gastronomin som kommer att stå i centrum. Vi träffas i Bologna. I närheten gör man tre av Italiens storheter, prosciutto di parma, aceto balsamico och parmigiano reggiano.

Onsdag 17 Oktober — Ankomst till Bologna
Ankomst till Bologna och incheckning på vårt centralt belägna 4-stjärniga hotell. Du kommer när vi själva vill under dagen. Dagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

En stark kopp espresso på ett kafé, copyright BKWine Photography

Har du tid så strosa runt i stan och titta på den aldrig riktigt färdigbyggda San Petroniokyrkan eller Fontana del Nettuno, med sin enorma Neptunus.
Här finns förnämliga muséer som Pinacoteca Nazionale di Bologna och Museo Civico Archeologico.
Bologna är en medelstor italiensk stad med runt en miljon invånare, en av de mest välmående i landet. Staden är känd för sina medeltida torn, gamla kyrkor och kanske speciellt för alla de arkader som sträcker sig längs gatorna. Att det dessutom var etruskerna som grundade staden gör den ju extra spännande.
Varje förmiddag dukas det upp fantastiska grönsaker på Mercato delle Erbe, grönsaksmarknaden.
Ta en espresso eller ett glas vin på en av de många uteserveringarna. Eller leta upp någon vinbar, här finns gott om enotecas. Kvällen är fri. Det finns gott om trevliga restauranger i staden.

En vingård i Emilia Romagna, copyright BKWine Photography

Torsdag 18 Oktober — Modena
Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost och vi åker västerut mot Modena, staden som är känd bland annat för sin balsamvinäger.

En matmarknad i Italien, copyright BKWine Photography

Denna del, väster om Bologna, är Emilia och den sträcker sig upp mot Lombardiet. Romagna är delen som ligger öster om Bologna, ner mot Adriatiska havet. Romagna kan stoltsera med att 1987 ha fått Italiens första DOCG för vita viner, Albana di Romagna, gjort på druvan albana.
Modena ligger en dryg timmes resa från Bologna. Väl framme kommer första delen av dagen att ägnas den stora specialiteten, aceto balsamico. Balsamvinäger från Modena är inte som vilken vinäger som helst. Och den används inte heller alls på samma sätt.
I själva verkat kan balsamvinäger från Modena användas till mycket mer än man tror, som krydda, i efterrätter och mycket annat. Det vet italienarna och det kommer du att lära dig idag.

Bakom varje god parmigiano reggiano ost finns en ko, copyright BKWine Photography

Produktionen av vinägern har gamla anor i Modena. Det är egentligen en ganska enkel framställning. Det är lokala druvor som hettas upp varvid vatten frigörs. Musten reduceras och sedan följer en lång lagring. Det är just lagringen som ger balsamvinägern den milda, lena, koncentrerade smaken och sirapsliknande konsistensen. Lagringen kräver ett visst arbete som vi kommer att se under vårt besök.
Vi äter lunch på trevliga vinrestaurangen Sorbar-à-vin i Sorbara strax norr om Modena. Vinlistan är fantastisk. Du får även nya tips på hur du kan använda Modenas balsamico.
På eftermiddagen ger vi oss ut bland de vinranksklädda kullarna utanför Sorbara för att besöka den allra bästa Lambrusco-producenten, Cantina della Volta, var viner görs av den ambitiöse vinmakaren Christian Bellei. Hans viner har förärats med högsta betyg (3 glas) av Gambero Rosso, den italienska kritikerbibeln och även lovordats av den trestjärniga restaurangen Pinchiorri i Florens. Så vi kan se fram emot en mycket intressant provning av mousserande viner, vita och röda. Samtliga är gjorda med metodo classico, alltså en andra jäsning i flaskan.
Sen eftermiddag kör vi in mot Modena och checkar in på vårt hotell, fyrstjärniga Canal Grande****.
Sedan är kvällen ledig för eget strosande i stan. Promenera till exempel bort till katedralen, ett fint exempel på romansk arkitektur. Om du är bilfantast så hinner du nog bort till Ferrari-muséet. Det har öppet till 19.00.

Landskapet i Emilia Romagna med kullar och floddal, copyright BKWine Photography

Fredag 19 Oktober — Parma
Efter frukost hoppar vi på vår buss och åker några mil västerut, till Parma. Vi kommer att stifta närmare bekantskap med Parma-traktens två stora specialiteter, den torkade skinkan och “parmesan”-osten.

Torkad skinka från Parma, prosciutto di parma, ursprungsstämplad, copyright BKWine Photography

Vi börjar med ett besök hos prosciutto di parma-producenten Pedrazzoli, en av de allra bästa. De har sina egna grisar. Denna goda skinka är en helt naturlig produkt, bara lätt saltad och sedan torkad. Fast det krävs förstås en speciell italiensk ras av grisar och de måste väga minst 150 kilo. Lagringens längd varierar. Ju längre desto mer smak.
Consorzio del Prosciutto di Parma övervakar noga att producenterna följer de traditionella reglerna. Vårt intressanta besök avslutas med provsmakning och lunch och, naturligtvis, lite goda viner.
Här i området kring Parma kommer vi också att besöka en producent av “parmesan”-ost, denna fantastiska ost som ingen italiensk rätt är riktigt komplett utan. Parmigiano reggiano, som den egentligen heter, får sin speciella karaktär av lagringen. Smaken förändras beroende på hur länge osten är lagrad. Den räknas som mogen när den är 12 till 18 månader, och gammal när den är mellan 18 och 24. Något alldeles speciellt är de riktigt gamla, lagrade i 36 månader.
Sen eftermiddag återvänder vi till Modena. Tid till promenad eller avkoppling på hotellet. Senare träffas vi för en gemensam, gastronomisk middag för att ytterligare dyka ner i den italienska gastronomin  och lära oss mer om hur man kombinerar mat och vin.

Äkta parmesan, parmigiano reggiano från i Emilia Romagna, lagras, copyright BKWine Photography

Lördag 20 Oktober — Matlagning och vin i Colli Bolognesi
Idag blir det matlagning! Vi stannar kvar i Modena och beger oss till kockskolan Scuola di Cucina Girasole.

Olika goda italienska munsbitar, copyright BKWine Photography

Under ledning av kunniga kockar får vi laga flera olika rätter, olika italienska specialiteter. Någon eller flera typer av pasta kommer garanterat att finnas på menyn. Likaså en en god pastasås. Det blir flera intressanta övningar och du får många tips som du förhoppningsvis kan ha nytta av när du kommer hem.
Övningarna avslutas med en lunch. Vi äter upp vad vi lagat. Troligtvis kommer det att bli mycket gott!
Därefter åker vi upp till Colli Bolognesi, kullarna söder och väster om Bologna. Landskapet är vackert. Medeltida slott blandas med vingårdar, skogsdungar, små kyrkor, kloster och mitt bland allt detta slingrar sig landsvägen.
Här växer mycket sangiovese, t ex hos Umberto Cesari. I hans vingård finns också albana, pignoletto och trebbiano som han kompletterar med några franska druvsorter. Umberto grundade sin egendom på 1960-talet, inspirerad av sin pappa som hade en legendarisk osteria inne i Bologna. Nu har egendomen 170 hektar vinodlingar.
Efter detta besök drar vi oss åter ner mot Bologna för en sista övernattning. Efter incheckning på vårt hotell har du kvällen “ledig” för att utforska stadens restauranger.

Druvor i en vingård i Emilia Romagna, copyright BKWine Photography

Söndag 21 Oktober — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Charkuterier och ost till förrätt, copyright BKWine Photography

Fakta om matresan (med vin) till Italien
Datum: 17-21 Oktober 2018
Pris per person: 13 200 SEK
Enkelrumstillägg: 1900 SEK

I resans pris ingår:
4 nätter i dubbelrum, inklusive frukost:
2 nätter i Bologna på 4-stjärnigt hotell
2 nätter i Modena på 4-stjärnigt hotell
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, hos vinproducenter
Start- och slutpunkt: Bologna
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök och gastronomiska besök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Bologna.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett pasande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista bokningsdatum”.
Sista bokningsdag: 1 juli 2018 Inga fler bokningar. Ta en titt på våra andra italienresor!

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.