Piemonte, vin & mat 10-14 Oktober 2018

Välkomna till en vinresa till ett av Italiens kanske allra mest berömda vindistrikt, Piemonte – vid foten av berget. Ett distrikt som är världsberömt inte bara för sina stora viner – med Barolo och Barbaresco i spetsen – utan även för sin gastronomi. Här har Slow Food-rörelsen sina rötter och härifrån kommer den unika vita tryffeln. Vi ägnar en halv dag åt tryffeln, med tryffelmarknad, tryffelletning och tryffellunch. Bered er på några dagar fyllda med riktigt goda upplevelser!

Onsdag 10 Oktober – Ankomst till Milano sedan Asti
Klockan 16.00 hämtar vi upp er med buss på Milanos centralstation, Stazione Centrale, kanske världens pampigaste järnvägsstation. Resan till Asti tar cirka två timmar genom det norditalienska landskapet.

Vingård i Piemonte, copyright BKWine Photography

Väl framme i Asti checkar in på vårt centralt belägna hotell. Kvällen är fri för att upptäcka Asti.
Staden har en liten och gammal stadskärna med smala gator och gränder. Det finns många spännande restauranger, allt från pizzerior (vi har adressen till stans bästa!) till gourmetkrogar.
Från vårt hotell till ”stora torget” är det en promenad på två minuter. Två minuter åt andra hållet och man är på platsen där den berömda hästkapplöpningen, Il Palio, äger rum en gång om året.
Kanske börjar du med en aperitivo på ett kafé, för att sedan vandra vidare på de smala gatorna till resans första middag? Avsluta gärna med en grappa. Kan hjälpa till om det blivit väl rikligt med alla italienska godsaker till middagen.

En restaurang i Asti med många viner, copyright BKWine Photography

Torsdag 11 Oktober – Barolos världsberömda viner i Langhe
Vi åker mot den lilla byn Barolo i området Langhe. Här växer nebbiolodruvan på imponerande, branta sluttningar.

Vingårdar i en dimmig dal i Piemonte, copyright BKWine Photography

Här i Barolo ser man inte mycket maskiner utan det mesta jobbet i vingården görs för hand. Här finns en mängd småbönder och de flesta vingårdar är små. Vinerna görs hantverksmässigt och skörden, som vanligen infaller i början eller mitten av oktober, görs för hand. Nebbiolo mognar sent.
Barolo, kallad kungen av italienska viner, var en av de första viner som fick Italiens högsta klassificering, DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Vi besöker tre olika producenter av Barolo. Vi får veta hemligheterna bakom dessa stora viner med hjälp av producenter som Azienda Vitivinicola Sobrero, som grundades 1940 av pappan till de nuvarande ägarna Settimo och Pierfranco Sobrero. Den 16 hektar stora egendomen ligger i Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo-regionen. Vi provar igenom sortimentet av viner, vilket betyder en intressant provning av ett flertal viner samt grappa.

Muscat d’hambourg-druvor i en vingård i Piemonte, copyright BKWine Photography

Därefter blir det besök och lunch hos trevliga Enrico Rivetto och hans familj på Azienda Agricola Rivetto. Kanske sitter vi i trädgården eller så kan det bli bland jästankarna i vinkällaren. Familjen Rivetto dukar upp en fantastisk lunch med en hel mängd piemontesiska specialiteter, allt mycket svårt att motstå.
Dagen avslutas hos den berömda producenten Aldo Vajra i Barolo. Milena och Aldo Vajra, det sympatiska paret som driver vingården, har totalt 40 hektar vinodlingar, varav 10 i Barolo.
Aldo Vajra gör också fina viner med dolcetto och barbera – de har många olika druvor i sina vingårdar. Deras viner drar mot det eleganta, med mycket smak av sin terroir. Det blir en hel serie viner att prova igenom.
Sen eftermiddag kommer vi åter tillbaka till Asti. Fri kväll för att upptäcka någon trevlig restaurang. Kanske börjar du med en vermouth, en välkänd Piemonte-aperitif? Världens första vermouth gjordes i Turin 1786.

I vinkällaren hos en vinproducent i Barolo, copyright BKWine Photography

Fredag 12 Oktober – Barolo, Barbaresco och Asti
Idag ägnar vi ytterligare tid åt de två huvudsakliga appellationerna Barolo och Barbaresco. Många av producenterna här är även kända för sina Asti-viner.

Vingårdar och en liten by i Piemonte, copyright BKWine Photography

Vi besöker välkända La Spinetta som drivs av familjen Rivetti. Azienda Agricola La Spinetta producerade sitt första vin 1981 och på mycket kort tid har man gjort sig känd för sina välgjorda viner. Deras viner är mycket moderna även om de har en lång tradition, och en spännande historia, som familjeproducent. Det är de som har Dürers noshörning på etiketten.
Lunchen äter vi hos trevliga lilla familjevingården Ca ’d’ Gal i hjärtat av Moscato d’Asti. Det blir flera olika specialiteter från trakten. Miljön är lantlig och maten är hemlagad. Deras specialitet är asti, men de gör även langhe bianco och rosso, barbera och fresia från 50 år gamla vinstockar.
Därefter åker vi vidare till Barbaresco och besöker en av de bästa producenterna där, Cantina Rizzi i Treiso. Denna 45 hektar stora egendom grundades 1974 av Ernesto Dellapiana som flydde storstaden för att komma ut på landet. De ligger spektakulärt på en topp i landskapet. På den slingrande vägen som leder dit har man utsikt över flera Barbaresco ”cru”, bl a Rabajà.
Sen eftermiddag är vi åter vid vårt hotell i Asti. Fri kväll. Kanske en krämig risotto (med tryffel…) till middag? Piemonte-borna äter mer ris än pasta. På vägen från Milano till Asti, som vi åkte i början av resan, passerar man många risfält längs med vägen.

Provning av ett antal barolo hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Lördag 13 Oktober – Tryffelmarknad i Alba och tryffellunch
Först ger vi oss idag iväg till Alba, huvudorten för tryffelletningen. Man brukar ju kalla tuber magnatum pico för ”den vita tryffeln från Alba”.

Gamla flaskor Barbaresco, copyright BKWine Photography

Gastronomin
Vi börjar med ett besök på den berömda tryffelmarknaden i Alba, Mercato del Tartufo, som även säljer andra fina delikatesser, inte bara den dyrbara, vita tryffeln: ost, charkuterier, olja, svamp, hasselnötter mm.
Här säljer man tryffel i ”i parti och minut”. Tryffeldoften är nästan bedövande när man stiger in på marknaden. Tryffelförsäljarna står axel mot axel och presenterar sina fynd.
Försäljarna erbjuder gärna en nära titt och en sniff på dyrgriparna om man vill inspektera kvalitén. Och vill man så kan man köpa en tryffel med sig hem. Mellan en och tre euro grammet ligger priset. En normalstor Tuber Magnatum ligger på ca 60 gram.
Men man kan nöja sig med lite tryffelolja, tryffelpaté eller kanske hasselnötter om man vill. Eller bara ta ett glas vin i baren i som sträcker sig över hela långsidan av marknaden. Bara att se kommersen är en upplevelse i sig. (Entré på marknaden kostar någon euro. Biljetten köper du själv på plats.)
Efter att ha tittat (och luktat!!) på all denna tryffel så passar det naturligtvis med en lunch där vi får smaka denna unika delikatess! Vi kommer att äta denna lunch på en vingård nära Alba. Du kommer att få dig ett rejält smakprov på tryffeln och hur den används i den piemontesiska gastronomin. Och förstås hur den passar ihop med vinerna.
Men innan vi sätter oss ner till vår tryffellunch ska vi få lära oss lite mer om tryffel av en ”tryffelodlare” som även kommer att berätta, och visa, hur man letar tryffel med hundar och hur man tränar dem.
Det blir en mini-tryffelsafari där vi själva går ut i skogen, med tryffelhunden tillsammans tryffeljägaren. Han kommer säkert inte att berätta alla sina hemligheter för oss men vi kommer verkligen att få vara med och se hur det går till att leta tryffel! (Men vi kan redan avslöja en av hemligheterna: En tryffelhund behöver inte alls vara av en särskild ras. Det går bra med vilken intelligent och nyfiken hund som helst. Hemligheten ligger i att uppfostra hunden till tryffelletare med början redan när den är valp.)
Sen eftermiddag är vi åter vid vårt hotell i Asti. Fri kväll. Kanske en sista middag hos Ristorante Aldo di Castiglione som är en av de mer annorlunda restaurangerna vi provat?

Nyhyvlad tryffel i Piemonte, copyright BKWine Photography

Söndag 14 Oktober – Hemfärd
Efter frukost lastar vi in vårt bagage i bussen och beger oss tillbaka till Milano. Vi ankommer dit senast kl 12.00. Därefter hemfärd på egen hand.
Reservation för eventuella ändringar.

En tryffelletare med sin hund, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Piemonte
Datum: 10-14 Oktober 2018
Pris per person: 13 200 SEK
Enkelrumstillägg: 1700 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell:Centralt beläget 4-stjärnigt hotell i Asti
Måltider enligt programmet: 3 magnifika gastronomiska flerrätters-luncher, varav en tryffellunch, med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
Start- och slutpunkt: Milano
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tryffelletning med tryffelhund
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan
Vår bok Guide till vinets värld: Piemonte

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Ni tar er själva till Milano.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.
Sista bokningsdatum: 1 juli 2018 Några få platser kvar. Boka nu!

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.