Södra Rhône och Châteauneuf-du-Pape 17-21 Oktober 2018

Floden Rhône passerar många vindistrikt på väg till sitt utlopp i Medelhavet. I sydligaste delen av Rhône-distriktet är vi nere i sköna Provence, med varma, bäriga och kryddiga viner. I oktober är solen fortfarande varm och druvorna nyskördade. Södra Rhônedalen är idag ett dynamiskt vindistrikt med en uppsjö av intressanta vinodlare av hög kvalitet. Klassiska Châteauneuf-du-Pape har fått en nytändning tack vare en ny generation vinodlare. Tillsammans med den underbara sydfranska och provensalska maten blir det en perfekt kombination – och resa!

Onsdag 17 Oktober — Ankomst till Avignon
Ankomst till Avignon och incheckning på vårt centralt belägna, fyrstjärniga hotell som ligger bekvämt, några minuters promenad från järnvägsstationen.

Vimmel på caféernas uteserveringar, copyright BKWine Photography

Hotellet är precis utanför ringmuren (vilket gör att vår buss kan hämta och lämna oss precis vid hotellet, bussar får nämligen inte köra innanför ringmuren). Det är nybyggt, snyggt designat och håller en hög standard.
Avignon är en typisk provensalsk fransk stad. Breda avenyer kantade av lummig plataner omväxlar med slingriga gränder som känns månghundraåriga.
Det är en mycket livlig stad med massor med uteliv: caféer på alla torgen, kvarterskrogar och lyxrestauranger, vinbarer osv.
Det man absolut inte får missa är det imponerande påvepalatset från 1300-talet, ringmuren som omsluter hela stadskärnan och den anrika bron, Pont d’Avignon, som egentligen heter Pont Saint Bénezet, som slutar abrupt mitt ute i vattnet.
Det blir gott om tid att utforska staden som verkligen är en charmig pärla. Fri kväll för att upptäcka staden och njuta av folklivet på en uteservering.

Påvens palats, Palais des Papes, in Avignon, Rhône, copyright BKWine Photography

Torsdag 18 Oktober — Châteauneuf-du-Pape
Efter frukost ger vi oss ut till vår väntande buss. Vi kommer att ägna dagen åt Châteauneuf-du-Pape, södra Rhône-dalens mest kända vin.

En vinkällare med ekfat i Rhonedalen, copyright BKWine Photography

Vi lär känna vinerna med sina härligt varma och kryddiga aromer som kanel, kryddnejlika och nyrostat kaffe. Vi inspekterar de stora, berömda, runda stenarna, galets roulés, som är karaktäristiska för området. De har förmågan att magasinera värme och hålla vinrankorna varma långt in på natten.
Det finns faktiskt tre olika sorters jord i Châteauneuf: De berömda galets roulés, sandjord, och lera. Beroende på vilken typ av jord vingården har så blir karaktären på vinet olika.
Vi besöker bl a Chateau de Vaudieu, ett vackert slott från 1700-talet i hjärtat av appellationen, omgivet av 70 hektar vinrankor. Både de röda och de vita Châteauneuf-du-Pape-vinerna är av mycket hög kvalitet.
Vi hälsar även på Domaine Duseigneur som har haft stor succé med sin Mas Louise i Sverige men som också gör fantastiska viner i Châteauneuf-du-Pape och i Lirac, på andra sidan floden.
Vi äter lunch hos en av våra producenter eller på charmig lokal restaurang med utsikt över vinfälten och får då tillfälle att upptäcka hur väl dessa smakrika viner passar till mat. Det blir en flerrättersmåltid med lokala specialiteter.
Sen eftermiddag är vi åter i Avignon. Fri kväll. Vi rekommenderar gärna någon av våra favoritrestauranger.

Härdiga vinrankor i stenig vingårdsmark, Chateauneuf i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Fredag 19 Oktober — Vacqueyras, Massif d’Uchaux, Cairanne
Idag besöker vi två ekologiska och biodynamiska egendomar. Som dessutom gör fantastiska viner. Vi får en bra inblick i hur man sköter sin vingård ekologiskt.

Provning i trädgården på vingården, copyright BKWine Photography

Hos Domaine Montirius i Vacqueyras får vi en genomgång av allt som händer på vingården, både ute på fältet och inne i källaren. Vi lär oss vad jordmånen har för betydelse och varför Montirius inte vill använda ekfat. Vi provar igenom hela sortimentet av appellationerna Vacqueyras, Gigondas och Côtes du Rhône.
Vi åker vidare till lilla byn Cairanne. Här äter vi lunch på en vinrestaurang och njuter av meny som specialkomponerats av deras kreative kock.
Vi avslutar dagen i det vackra Massif d’Uchaux. Här finns flera vingårdar, bl a Domaine de la Cabotte, som gör viner med appellationen Côtes du Rhône- Massif d’Uchaux.
Marie-Pierre d’Ardhuy äger och driver Domaine La Cabotte tillsammans med sin man Eric Plumet. Det var en mer eller mindre övergiven egendom som köptes av Marie-Pierres pappa. När Marie-Pierre tog över återplanterade hon vingården och hon rekonstruerade också gamla terrasser. Vingården består av 30 hektar i ett sammanhängande stycke, ovanligt i Rhône-dalen men en stor fördel när man är biodynamisk, säger Eric.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Avignon. Fri kväll. Om du fortfarande känner dig mätt och belåten efter lunchäventyret så kan vi rekommendera någon av stadens vinbarer där man kan äta något lätt. Vi har adresserna.

Efterrätt: lyxig fikonbakelse, copyright BKWine Photography

Lördagen 20 Oktober — Montmirail-bergen
Idag åker vi närmare de vackra Montmirail-bergen. Det är en fantastisk bergskedja som kallas ”les dentelles”, spetsarna, därför att de ser ut just som broderade spetsar. Sägs det.

Stenig jord i Rhonedalen och mogna druvor, copyright BKWine Photography

Här vid “dentellerna” finns många av de kända Côtes-du-Rhône byarna. Ofta ligger de högt upp med vingårdarna på sluttningar nedanför.
Vi börjar med ett besök hos en liten familjefirma i Sablet. Det blir en intressant provning som visar de olika typer av viner man gör i södra Rhone.
Därefter åker vi lite längre bort i nordöstlig riktning, mot en by som heter Valréas. Här finns en vacker vinegendom som har vinrankor på 400-500 meters höjd med en strålande utsikt över Mont Ventoux, Provence högsta berg, och den taggiga bergskedjan Les Dentelles de Montmirail.
Vi besöker vingården och stannar sedan kvar på egendomen för att äta en god provensalsk lunch med lokala råvaror och grönsaker från trädgården. Och provar de goda vinerna till.
Eftermiddagen ägnar vi åt ytterligare en producent bland byarna i Montmirail-bergen. Och vi passar på att fråga allt som vi inte frågat innan eftersom detta blir resans sista besök.
Tidig kväll är vi åter tillbaka i Avignon. Fri kväll för att njuta av Avignon. Är vädret vackert och du känner för en promenad så kan vi rekommendera att du tar bron över floden (inte den gamla trasiga!) och njuter av den hisnande utsikten över det upplysta påvepalatset.

Vingårdar och Dentelles de Montmirail-bergen, copyright BKWine Photography

Söndag 21 Oktober — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Det pampiga påvepalatset i Avignon, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Södra Rhône-dalen
Datum: 17-21 Oktober 2018
Pris: 12 300 SEK per person
Enkelrumstillägg: 2200 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost:
Fyrstjärnigt och elegant hotell i Avignon, Hôtel Novotel Avignon Centre
Måltider enligt programmet:
3 gastronomiska franska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
Start- och slutpunkt: Avignon
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Avignon.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 personer vid ”sista bokningsdatum”.
Sista bokningsdag: 1 Juli 2018 Inga fler bokningar.

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.